beats by dre cheap

.....Zracenje tijela

Poznato je da se toplota razmjenjuje i izmedju dva tijela koja su izolovana bezzracnim prostorom – vakuumom. U ovom slucaju se toplota prenosi zracenjem. Toplotno zracenje je vid elektromagnetnog zracenja ii ma talasnu prirodu. Pri haoticnom kretanju molekuli materije jedan dio svoje nergije zrace u vidu toplotnog zracenja. Izracena toplotna energja ne zavisi samo od temperature tijela, vec i od drugih fizickih osobina povrsine tijela.

Ako povrsiniski sloj materijala koji emituje , odnosno apsorbuje, odvojimo zamisljenom povrsinom (slika),zakon   Wu = Wa + Wr + Wt mozemo primjeniti  in a unutrasnju stranu povrsinskog sloja, te odavde mozemo zakljuciti da povrsina koja najbolje apsorbuje zracenje i najbolje emituje zracenje. Zbog toga je relativna emisiona sposobnost tijela e jedanaka koeficijentu apsorpcije a .

Tijelo za koje je a = 1, r = 0 i t= 0 naziva se qapsolutno crnim tijelom jer apsorbuje sve zracenje. Tijelo za koje je r = 1, a = 0 i t = 0 odbija svu toplotu koja do njega naidje. To tijelo se naziva polutno bijelim tielom. Ako je t = 1, a = o i r = 0 onda je tijelo apsolutno termopropustljivo ili dijametricno .

 Ukupna misoaona moc crnog tijla je data Stefan-Bolcmanovim zakonom

W ec = e s T4                            (1)

Gdje je s = 5,7 × 10-8 W/m2K tzv. Stefan-Bolcmanova konstanta.

Fizikaaaaa :)
http://fizikaa555.blogger.ba
28/03/2010 21:51