Fizikaaaaa :)

"Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, vec samo za one koje mi volimo"


14.03.2010.

Prvi princip termodinamike

                Prvi princip termodinamike je uopstenje veze izmedju rad i energije, koju smo upoznali u mehanici.

                                A = ΔE            (1)

                                                                                                                                                              

                Iz ukupne energije sistema cemo izdvojiti spoljasnju kineticku energiju sistema  (energiju koju system posjeduje kada se krece kao cjelina) i spoljasnju potencijanu energiju, koju sistemm posjeduje u polju spoljasnje sile. Preostali dio energije sistema cemo nazvati unutrasnjom energijom U.

                                E = Ep  + Ek + U   (2)

 

                Sada cemo uzeti u obzir vec pomenutu cinjenicu da se energija termodinamickog sistema moze povecati i dovodjenjem toplote Q.

                                Q + A = Ep + Ek + ΔU       (3)

                 Cesto se u termodinamickim problemima promjene spoljasnje potencijalne i kineticke energije mogu zanemariti, pa se (3) pise u jednostavnijem obliku

                                Q + A =  ΔU

                 Za razliku od mehanike, gdje je rad pozitivan kada se vrsi na promatranom tijelu, u termodinamici je usvojena konvencija da je rad pozitivan ako ga vrsi posmatran sisitem. Zbog toga se prvi princip termodinamike pise u obliku

                                Q = A + ΔU = A = U2 – U1      (4)

                 Ako sistemu dovedemo kolicinu toplote Q, on ace se dijelom trositi na rad sistema, a dijelom na povecanje unutrasnje energije sisitema.

                Şad cemo sa jos nekoliko aspekata razmotriti prvi princip termodinamike. Kao sto smo ranije reklli, unutrasnja energija je osobina sistema u definisanom termodinamickom stanju. To, medjutim , ne znaci da se unutrasnja energija sistema u datom stanju moze direktno izmjeriti. Prvi princip termodinamike je povezan sa definicijom unutrasnje energije sistema, jer tvrdi da ce, ma kojim procesom sisitem prelazi iz stanja 1 u stanje 2, razlika U2 – U1  uvijek biti ista. Drugim rijecima, unutrasnja energija sistema odredjuej se relativnoo, tj. uvijek treba da se definise u odnosu na koje pocetno stanje se ona mjeri.

                 Na osnovu  izlozenog, prvi princip termodinamike mozemo usmeno formulisati in a sljedeci nacin:

                Bez obzira na koji nacin system privedemo iz stanja 1 u stanje 2, razlika izmedju ulozene kolicine toplote  i dobijenog rada je uvijek ista, tj. jednaka promjeni unutrasnje energije sistema.

          Ako termodinamicki system provedemo kroz process koji ga vraca u pocetno stanje , bice U2 = U1, tj. Q = A. Znaci, ako je system u toku kruznog procesa izvrsio rad, taj rad je dobijen na racun kolicine toplote koja je usla u system. Drugim rijecima, “perpetum mobile” prve vrste, tj. masina koja bi vrsila rad bez utroska toplote, odnosno eneergija, ne moze da postoji. Ovo je takodje jdna od mogucnih verbalnih formulacija prvog principa termodinamike.

Fizikaaaaa :)
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

Isaac Newton
Isaac Newton, (Isak Njutn) engleski fizičar, matematičar i astronom (rođen 4. januara 1643 preminuo 31. marta 1727). Jedan od najvećih prirodnih naučnika u historiji.

James Clerk Maxwell
James Clerk Maxwell (Edinburgh, 13. juni 1831. - Cambridge, 5. novembar 1879.), škotski fizičar

Njegova istraživanja obuhvaćaju mnoge grane fizike. Najvažnija je elektrodinamika u kojoj je matematički formulirao Faradayeva okrića. Napisao je jednačine gibanja elektromagnetnih polja (Maxwellove jednačine). Teorijski je dokazao da je svjetlost elektromagnetska pojava. Pored Ludwiga Boltzmanna i Rudolfa Clausiusa, Maxwell se smatra i osnivačem kinetičke teorije plinova. Formulirao je zakon raspodjele brzine molekula u plinu.

Nicolas Léonard Sadi Carnot
Nicolas Léonard Sadi Carnot (Pariz, 1. juni 1796. - Pariz, 24. august 1832. godine) je bio francuski fizičar.

1824. godine objavio je raspravu u kojoj je iznesen drugi zakon termodinamike, nazvan Carnotov princip. Osnovna misao te rasprave je da se ukupna toplotna energija ne može pretvoriti u rad. Carnot je već 1831. godine dao prilično tačnu vrijednost za mehanički ekvivalent kalorije.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
91492

Powered by Blogger.ba